Μην ξεχνάμε ότι άλλαξε ο τρόπος εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ) ανά στοιχείο. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει άμεσα τον τρόπο εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις.
Αποκωδικοποιώντας την αλλαγή αυτή θα πρέπει να ξέρουμε τα εξής:
1)Οι επιχειρήσεις για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α ) ανά στοιχείο που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν αυτά τα φορολογικά στοιχεία μόνο με τρείς τρόπους.
Αν η συναλλαγή αφορά αγροτικά προϊόντα τότε το ποσό είναι 1.000 Ευρώ
β) Οι τρόποι αυτοί είναι :
1) Εξόφληση μέσω τραπεζικού λογαριασμού. ( Ίσχυε και πριν την τροποποίηση).
2) Εξόφληση με επιταγή του αγοραστή (δίγραμμη ή όχι δεν έχει σημασία ),
3) Εξόφληση με επιταγές πελατείας του αγοραστή . Όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται άμεσα λογιστική «απόδειξη εκχώρησης αξιόγραφων» στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία των εκχωρούμενων επιταγών.( Το ποσό ο Αριθμός και Τράπεζα της επιταγής, – Εκδότης, – Πελάτης μας που μας έδωσε την επιταγή και θα επισυνάπτετε συναπτόμενο φωτοαντίγραφο της επιταγής)
ΠΡΟΣΟΧΗ
1) Η χρηματική αξία της συναλλαγής δε επιτρέπετε να κατατμηθεί δηλαδή για κάθε ένα δελτίο αποστολής θα πρέπει να εκδίδεται και ένα τιμολόγιο, το οποίο εφόσον είναι αξίας 3.000 ευρώ και άνω, θα εξοφλείται από το λήπτη του με τους τρόπους που αναφέρονται ανωτέρω
2) Το όριο των 3.000 ευρώ περιλαμβάνει και τον Φ.Π.Α του τιμολογίου, δηλαδή περιλαμβάνει .το σύνολο της αξίας του τιμολογίου που έχει ληφθεί,
3) οι κυρώσεις αφορούν τον αγοραστή και όχι τον πωλητή. Η διάταξη θα αφορά τους αγοραστές ( λήπτες στοιχείων ) και όχι τους πωλητές.
4) Ανεξάρτητα αν η πληρωμή τους γίνεται τμηματικά ή ακόμα και όταν δίδονται προκαταβολές αν το ποσό είναι άνω των 3.000 ευρώ θα εξοφλείτε μόνο με τους τρείς παραπάνω τρόπους )
5) Δεν εφαρμόζεται για συναλλαγές με το εξωτερικό. Η εξόφληση των προμηθευτών της αλλοδαπής μπορεί να γίνεται με οποιοδήποτε τρόπο ισχύει για τις σχετικές συναλλαγές.
6) Επιτρέπεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ μητρικής εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών. Τέτοιος συμψηφισμός δεν επιτρέπεται για τις άλλες εταιρείες, (δηλαδή όταν οι αντισυμβαλλόμενοι είναι προμηθευτές εταιρειών